Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Frugt- og frokostordning

Forældrebestyrelsen står for den forældrebetalte frugtordning, som koster 45 kr. om måneden.

Hver formiddag ca. kl. 9.00 får børnene tilbudt et stykke frisk økologisk frugt fra Økoradissen og en halv skive rugbrød eller knækbrød. De dage, hvor tiden, bemandingen og dagens aktivitetsniveau giver plads til det, er børnene selv med til at vaske, skære og servere frugten. Før frugten deles ud, hjælper vi børnene med at få vasket hænder, og ofte samles vi til en sang eller en snak om dagens forstående aktiviteter.

Frokostordning

Krible Krable Husets forældrebestyrelse har vedtaget at deltage i den kommunale frokostordning, hvor maden leveres af Fru Hansens Kælder. Frokosten består af rugbrød med pålæg, grønsager, en lun ret og lidt frugt til dessert. Cirka hver anden uge er der varm mad på menuen, og hver fredag året igennem laver vi mad over bål ude i bålhytten, oftest grønsagssuppe. 

Vores mad er 80 % økologisk. Vi har haft frokostordning i Krible Krable huset siden 2009, og beslutningen revideres hvert 2. år af forældrebestyrelsen i samråd med personalet.

Frokostordningen er en del af den almindelige betaling til institutionspladsen og er derfor omfattet af søskendetilskud og fripladsordning. Prisen for frokostordningen er 430 kr. om måneden. Er ens barn allergiker, kan der eventuelt dispenseres fra ordningen, ellers ikke.

En pædagogisk aktivitet

Vi har gjort os den erfaring, at det er betydningsfuldt for børn at være med til at tilberede og lave mad til de andre børn. Det giver mening for børnene at være en del af et fællesskab, hvor vi alle har mulighed for at byde ind og bidrage til det fællesskab, hvor vi deler et måltid. Vi har en køkkenmedhjælper ansat til at tilberede maden, men der er ofte børn med i køkkenet for at skrælle kartofler, skære agurker, rive gulerødder, pille æg osv. Der skal også dækkes rulleborde, hvor børnene hjælper med at tælle glas, bestik og tallerkner.

Med fokus på madens rejse fra jord til bord, får børnene får en indsigt i, hvor maden kommer fra; vi bruger naturen som forrådskammer og samler i løbet af året ramsløg til pesto, brændenælder til suppe og brombær til marmelade. Vi har i et hjørne af legepladsen etableret en køkkenhave, hvor børnene deltager i alle processer fra at grave jorden igennem, til såning, lugning, vanding og høst.

Frokost på stuen

Vi sidder sammen på stuen, når vi spiser frokost, og det foregår i tidsrummet mellem kl. 11 og 11.45. 

Det er barnet selv, der smører sin mad i det omfang, det nu kan, med hjælp og støtte fra en voksen. Det kan være ganske grænseoverskridende at prøvesmage ny mad, så vi bruger alle sanser: kigger, dufter, mærker og smager på det nye. Ofte skal man have mange små smagsprøver, før man er klar til at spise en hel mad – og vi giver børnene den tid, de har brug for.

Det er vigtigt, at måltidet er en hyggestund for alle, hvor vi snakker om maden og de emner, der optager børnene. Vi lærer børnene god bordskik, for eksempel at sidde roligt, ikke at snakke med mad i munden, at bede om tingene, at sende fadet videre og så vidt muligt at blive siddende, indtil de fleste er færdige med at spise, så der er madro ved bordet. Efter måltidet rydder man op efter sig selv, sætter sin tallerken og glas på rullebordet og bestikket i bestikspanden.

Fredag er suppedag - så hjælperne børnene fra morgenstunden med at skrælle og snitte de grønsager, der skal i gryden, og suppen laves over bål.